15 Temmuz Derneği’nin hayata geçirdiği Ortak Hafıza Dergisi’nin 3. sayısı, “Kültler, Kehanetler ve İhanetler” kapak dosyasıyla çıktı. Derginin Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Talip Küçükcan’la kültleri ve günümüzdeki karşılıklarını konuştuk. Ülkemizde başka kültlerin olup olmama ihtimaline de değinen Küçükcan, “Meşru ve otantik dini grupları ve cemaatleri de zan altına bırakmayacak bir dil ve yaklaşımla bu konuyu tartışmalıyız” dedi.

Her sayıda özel bir dosya konusu seçen Ortak Hafıza Dergisi, “Kültler, Kehanetler ve İhanetler” kapak dosyasıyla çıktı. Önceki sayılarda “Milletin ve Devletin Miladı” ve “Medyanın Darbelerle İmtihanı” konularını ele alan dergi, Türkiye ve dünyadaki darbeler, askeri müdahaleler, demokrasi ve milli iradeyi ortadan kaldırmayı hedefleyen yapılanma ve örgütlenmelere karşı uyarmayı ve bu konularla ilgili kalıcı bir “hafıza” oluşturmayı amaçlıyor. Derginin Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Talip Küçükcan’la kültleri ve günümüzdeki karşılıklarını konuştuk. Kültler ve dini görünümlü hareketlerin yol açtığı siyasal ve toplumsal yıkımlara dikkat çektiklerini söyleyen Küçükcan, örgüt tümüyle yok edilse de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşananların, FETÖ tehlikesinin bitmediğinin işareti olduğunu belirtti. Kült yapılarla ilgili tartışmamız gerektiğini de vurgulayan Küçükcan, “Gizemli yapılar olarak kültler ve herhangi denetime tabi tutulmadan manevi istismar peşinde koşan yeni dini hareketler, üzerinde titizlikle durulması gereken oluşumlardır” dedi.

Kültler, Kehanetler ve İhanetler sayısı tam da 15 Temmuz’un yıl dönümüne denk geldi. Bu sayıyla neyi hedeflediniz?

Bu sayıyla 15 Temmuz ihanet girişiminin arkasındaki örgütü yeni bir pencereden açıklamayı ve anlatmayı hedefliyoruz. Şimdiye kadar ki kavramsallaştırmaların FETÖ yapılanmasını etkili açıklayamadığı ve anlatamadığı gerçeğinden hareketle “kült” kavramı çerçevesinde bu örgütün deşifre edilmesini, İslam dini ile alakası olmadığının gösterilmesini, bu örgütün aslında İslami kavramların arkasına saklanarak kendisine meşruiyet sağlamaya çalışan bir yapı olduğunu açıklamayı hedefliyor. Bu anlamda “Kültler, Kehanetler ve İhanetler” tam da FETÖ ve benzeri örgüt ve yapılanmaları tanımlayan kavramlar olarak kullanıldı.

SİVİL-ASKER MUHASEBESİ YAPILACAK

Yeni çıkacak sayıda ayrıca Türk siyasi tarihinde sivil-asker ilişkilerinin makul ve rasyonel bir zeminde bir muhasebesinin yapılması da amaçlandı. Bugün gelinen nokta itibariyle bakıldığında özellikle 2000’li yıllardan sonra ve bilhassa 15 Temmuz darbe girişiminden sonra önemli reformlar yapılmış ve ordunun siyaset üzerindeki gölgesi kaldırılmıştır. Söz konusu reform ve düzenlemeler olumlu gelişmeler olarak kaydedilse de bunların sonuçlarının ve uzun vadeli etkilerinin daha kapsamlı biçimde tartışılması Türk demokrasisi açısından sağlıklı sonuçlar doğuracaktır. Ortak Hafıza Dergisi bu sayı ile söz konusu tartışmalara bir girizgah yaparak katkıda bulunmayı amaçlıyor.