15 Temmuz Derneği

15 Temmuz Derneği 251 vatandaşımızın şehit edildiği, 2 bin 700’den fazlasının gazi olduğu, Türkiye Cumhuriyeti’nin meşru hükümetini devirmeyi, Cumhurbaşkanı’nın canına kastetmeyi amaçlayan, FETÖ’cü hainler tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan alçak darbe girişiminin ardından 20Ağustos 2016’da kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur.

Dernek FETÖ’cü hainlerin darbe girişiminin bertaraf edilmesinin ardından; sivil toplum kuruluşlarının mücadelesinin ve faaliyetlerinin toplum nezdinde özel bir yeri olduğu düşüncesiyle kuruldu.

15 Temmuz Derneği’nin merkezi İstanbul’da olmakla birlikte faaliyetlerini Türkiye’nin dört bir yanında ve yurt dışında devam ettirmektedir. Derneğimiz şehit yakınlarımız ve gazilerimizle kardeşlik hukuku kurmak, 15 Temmuz ruhunu gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarmak ve yaşatmak üzere faaliyet göstermektedir. Uzman psikologlardan ve saha sorumlularından oluşan ekibimiz Türkiye’nin 60’a yakın şehrinde ikamet eden 15 Temmuz şehitlerimizin ailelerini ve gazilerimizi düzenli olarak ziyaret etmektedir.

15 Temmuz Derneği ailelerimizi ihtiyaç halinde psikolojik olarak yönlendirmekte, farklı sorunlarını bir merkezde toplayarak çözmektedir. Şehit ailelerimiz ve gazilerimizle yaptığımız farklı buluşmalarda ise büyük bir aile olmanın mutluluğunu birlikte yaşamaktayız.

15 Temmuz’u geleceğe doğru aktarmak için her yıl “Uluslararası 15 Temmuz Sempozyumu” düzenlemekteyiz. Türkiye’nin farklı şehirlerinde ve yakın coğrafyamızda gerçekleştirdiğimiz “Her Ayın 15’inde 251 Hatim Programı” ile hem şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, hem de 15 Temmuz ruhunu sürekli olarak farklı şehirlerimizde yaşatıyoruz.

Düzenlediğimiz uluslararası konferans ve panellerle FETÖ’nün ülkemizle ilgili yurt dışında oluşturmaya çalıştığı yanlış algıları kırmayı hedefliyoruz. 15 Temmuz ruhuna uygun olarak tasarlanmış “Hafıza 15 Temmuz” Müzesi’nde hain darbe girişimini ve dünyadaki darbeler tarihini ziyaretçilerimize hatırlatarak bu konuda bir bilinç oluşturmayı arzuluyoruz.

Liseler ve üniversitelerde yaptığımız “Ortak Hafıza” sunumları ile genç dimağlara hain darbe girişimini nakşediyoruz. Yerli ve yabancı akademisyenlerin yer aldığı “Ortak Hafıza” dergisiyle ise 15 Temmuz külliyatına önemli bir katkı sunmayı amaçlıyoruz.

En başından beri takip ettiğimiz darbe davalarında şehit ailelerimizi ve gazilerimizi savunuyor, suçüstü yakalanan örgütle ilgili toplumu bilinçlendirmek için programlar düzenliyoruz. Darbe davalarını takip eden hukukçularımızla iki defa yaptığımız Darbe Davaları Çalıştaylarında davaları derinlemesine analiz ederek istinaf ve üst mahkeme süreçleriyle ilgili ortak bir yöntem geliştiriyoruz.

Misyonumuz

Derneğimizin misyonu, 15 Temmuz 2016 tarihindeki hain darbe girişimi karşısında asil bir duruş sergileyerek darbe girişimine fırsat vermeyen halkımızdaki milli birlik ve beraberlik şuurunu artırarak yaygınlaştırmak, gelecek nesillere taşımak, 15 Temmuz 2016 tarihindeki hain darbe girişiminde göğsünü kurşunlara siper ederek şanlı bir vatan müdafaası örneği gösteren şehitlerimizin aziz hatırasını yaşatmak, şehit ailelerine, gazilerimize, gazilerimizin ailelerine dost, kardeş ve hami olmak, bu yolda faaliyetlerde bulunmak ve paydaşlarınca1 planlanan faaliyetlerin koordinasyonunu sağlamaktır.

T. C. Cumhurbaşkanlığı, T.C. İçişleri Bakanlığı, T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, T.C. Sağlık Bakanlığı, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Valilikler, Kaymakamlıklar, Belediyeler, Basın-Yayın Kuruluşları, Emniyet Teşkilatı, TSK.

Vizyonumuz

Derneğimizin vizyonu, toplumsal hafıza oluşturarak, 15 Temmuz 2016 tarihindeki hain darbe girişiminin öncesi ve sonrasında yaşananları gelecek nesillere aktarmak, hem bu hain darbe girişimini gerçekleştiren alçakların herkes tarafından bilinmesini, hem de bu hain darbe girişimi karşısındaki cesur duruşları ile destan yazan şehit ve gazilerimizin aziz hatırasının unutulmamasını, milli birlik ve beraberlik şuurunu yaygınlaştırarak her bir vatandaşın bu şuura sahip olmasını sağlamaktır.

Kurucular

15 Temmuz Derneği Kurucuları